sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Tamkin kuvataiteen koulutusohjelma meinataan lopettaa

 Budjettia on pienennetty 15%, ja nyt on ehdotuttu Tamkin hallituksen sisällä päätöstä lopettaa kuvataiteen koulutusohjelma. 2013 -aloittava vuosikurssi, olisi siis viimeinen joka valmistuisi Tamkista. Samoin ensihoito ja labratyö on lopetus uhan alla. Tämä on kamalaa.

 Puhun nyt omasta kokemuksesta; kyse on ensimmäisestä koulusta, jossa olen ollut kuin kotonani. Kuulun joukkoon, uskallan olla yhtä temperamenttinen kun olen, inspiroidun ja haluan mennä kouluun jopa vapaa-aikanani ja tehdä juttuja. Olen saanut luokan verran hienoja uusia ystäviä, olen janonut tietoa, mokannut, oppinut siitä ja saanut rakentavaa kritiikkiä. Samalla olen löytänyt "omia juttujani" taiteessa.

 Surettaa, kun tällainen tilaisuus, menee monelta muulta ihmiseltä. Menetetään tilaisuus ihmisilta elää niiden unelmaa. Minulle tämä on ollut unelma jo lapsesta, ei ehkä käydä koulua Tamkissa, mutta tehdä taidetta suopeassa ympäristössä, ja ehkä jonakin päivänä annetuilla "työkaluilla" ammattilaisena. Olen sataprosenttisen varma, että nämä työkalut tulen saamaan kuvataiteen koulutusohjelmasta.

Tämän vuoden lopputyönäyttelyn sloganina oli "Ilman taidetta ei voi elää", jonka allekirjoitan. Ehkä kaikki ihmiset eivät pala tekemään taidetta, mutta visuaalinen katsominen kuuluu ihmiselle. Nykytaide on muutakin kuin pelkkää abstrakteja mustia neliöitä valkoisella kankaalla. Se voi olla myös yhteisöllistä tekemistä tai kommentoiva performanssi. Taide ei ole, eikä se saisi olla, vain "taidepiirin juttu", vaan myös muita ihmisiä lähestyvä ja helposti samaistuttavaa. Myös sellaista taidetta Tampereella on tehty. Tampereen Ammattikorkeakoulusta on lähtöisin taidetta, jolla on vaikutettu ihmisiin.
Annan muutaman esimerkin:

Kulttuurihanke Pää Edellä, oli yhteistyö Tampereen Ammattikorkeakoulun, Teatteri Siperian ja Tampereen yhteiskoulun lukion kanssa  keväällä 2010. Pyynikin uimahalliin valmistettiin ajankohtainen näytelmä nuorten pahoinvoinnista, ja sen yhteyteen tehtiin näyttely uimahallin pukuhuone -tiloihin samalla teemalla. Taidetta oli pukuhuoneiden saunoista aina säilytyskaappeihin, ja tekotapoja oli ihan veistoksista, installaatioihin ja videotaiteeseen. Katsojia oli 4500.

Y-festivaali oli viime vuoden syksyllä järjestetty poikkitaiteellinen kaupunkifestivaali Tampereen Näsilinnassa. Teemana oli Y-sukupolven, eli 80 -luvun lopulla ja 90- alussa syntyneiden tekemä taide. Festivaaleilla oli teatteria, runonlausuntaa, konsertteja, paneelikeskusteluja ja taidenäyttely. Näsilinnan puolesta sai myös laittaa nimen addressiin, ja tapahtuman onnistumisen ja näkyvyyden ansiosta, tänä syksynä 2013, rakennusta aletaan kunnostaa. Tapahtuma keräsi kävijöitä 3500.

Ensi viikonloppuna 3-5.5.2013 järjestetään ihmiskaupan vastainen taidetapahtuma Näsilinnassa. Kuka välittää? -tapahtuma on yhteistyö projekti  jossa on mukana mm. TAMK, Silta-Valmennusyhdistys ry, Messin paja, Uusi verso, Suomen lähetysseura ja Tampereen normaalikoulu. Tapahtuma ohjelma sisältää musiikkia, monologin, tanssiryhmän ja taidenäyttelyn. Koulustamme on tulossa Näsilinnaan teoksia ja työvoimaa.

***

Tällainen koulutus meinataan lopettaa? Koulutus joka tarjoaa Tampereen vuoteen tapahtumia, tunnelmaa, yhteistyötä ja eritoten taidetta. Meidän koulu ei ole mikään suljettu ympyrä Finlayson sydämessä, meidän koulumme, koulutusohjelmamme, ovat verisuonet jotka puikkelehtivat Tampereen kaupunki kuvaan, jos millä tavalla: Vuodentaiteilijana, sähkökaappitaiteella, desingtorilla ja erilaisilla tapahtumilla!

Älkää kuvitelko, että tätä ei purematta niellä! Kuvataiteen puolesta.

- Ruut Luoto


3 kommenttia:

  1. Täyttä asiaa. Uutinen on niin pöyristyttävä, ettei tälläistä pitäisi edes leikillään ehdottaa.

    VastaaPoista
  2. Puhumattakaan vielä taide pläjäyksistä Tampereen keskustassa jotka muistuttaa ihmisille taiteen tärkeydestä ja joskus jopa pääsevät lehteenkin. (Kuten vaalilupausten hautajaiset) Hienoa että joku uskaltaa sanoa miten asiat on!

    VastaaPoista
  3. Sinänsä harmi, että näin kävi, mutta toisaalta tuo on melkein prioriteettien kannalta tärkeämpää kun miettii näin kokonaisuudessaan Tampereen tilannetta. En naiivistikaan usko, että loppujenlopuksi ihmisten mieliä lämmittää taide, kun saat jonottaa lääkäriinkin, kelan ja (brrr eritoten) työkkärin palveluihin sairaita aikoja, kun henkilöstöä karsitaan koko ajan. Siinä saattaa toinen jos kolmas miettiä prioriteettien oikeutusta, jos on rahaa pistää pystyyn taidetapahtuma, muttei hoitaa ihmisten terveyttä ja muita välttämättömiä peruspalveluita jotenkin mielekkäässä ajassa.

    VastaaPoista